MUŠIČARSKA RADIONICA PIROT -  MAJ 2006.
   
  
 
   Istorija mušičarenja
   
   
Tekstovi

   Reke

   Mušičarska
 
   O nama
 
   Linkovi
 
   Home
 

 

 

                           

                           Mušičarska radionica Pirot 2003       Mušičarska radionica Beograd 2006  

                 Mala škola ribolova - maj 2006.        Mušičarska radionica Beograd 2007.  

                 Mušičarska radionica Niš - decembar 2006.


  

          Odgovarajući na poziv USR ''Pastrmka'' iz Pirota, mušičarska radionica Gorana Grubića i Aleksandra Panića imala je još jedno gostovanje u gradu u kome se pre četri godine i začela ideja njenog održavanja. Tradicionalna aktivnost pirotskog udruženja ribolovaca je održavanje '' Male škole ribolova'' u čijem radu, preko svojih nastavnika biologije i fizičkog vaspitanja, svake godine učestvuje oko 300 devojčica i dečaka osnovno školskog uzrasta. Anketa koja je među decom sprovedena pre održavanja škole, pokazala je da osim za ribolov plovkom i dubinskim metodama postoji solidno interesovanje i za mušičarenje. Ovome je, pored dominacije potočne pastrmke i klena u svim tokovima pirotske opštine, sigurno doprinelo i značalna uloga koju je mušičarenje zadnjih godina dobilo u medijima.
      
   

        Za pedesetak mladih polaznika od kojih su neki došli na mesto sastanka i par sati pre početka same radionice, najinteresantnije je bilo upoznati mušičarski pribor, držati ga u ruci i uraditi nekoliko prvih bacanja, kao i videti način izradjivanja desetak osnovnih modela veštačkih mušica.  U prvom delu radionice svi njeni učesnici su imali priliku da u ruci drže mušičarski štap, osete i čuju zvuk čekrka i opipaju oblik mušičarske strune. Dobili su i kratke istorijske informacije o vremenu nastanka najstarijih pisanih tragova vezanih za mušičarenje kao i kako je ta tradicionalna vrsta ribolova tada izgledala. U sledećoj fazi radionice prešlo se na najinteresantniji deo u kome su autori naizmenično vezivali imitacije i komentarisali njihovo poreklo, izradu i način korišćenja. Radionica je baš u tom delu dobila svoj interaktivni karakter jer je bilo dosta pitanja i odgovora pa i šaljivih komentara tako svojstvenih mladim ribolovcima. U priči o mušicama veliku pomoć pružio je video bim na kome su svi do u najsitnije detalje mogli da prate sve što se dešavalo u mušičarskoj stegi. Finale se odigralo na obližnjoj Nišavi kada su deca mogla da vide i probaju upotrebu štapa i strune. Oduševljenje tom nesvakidašnjom akcijom bilo je neskriveno pa ne sumnjamo da će mnoga od prisutne dece u budućnosti praktično probati ono što su toga dana mogli da vide. Ukoliko to doprinese  da malo više borave u prirodi i makar na kratko budu odvojei od pošasti urbanog okruženja  ovakve i slične manifestacije imaju svoje puno opravdanje.

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

          Sa strana ovog sajta posvećenih mušičarskim radionicama autori pozivaju sve zainteresovane pojedince i ribolovačka udruženja da u svojim sredinama organizuju slične manifestacije. Osoba za kontakt je Aleksandar Panić a brojevi telefona i e-mail adresa koji su vam u tu svrhu na raspolaganju su (99 381) 10 342392 ;  (99 381) 63 7211009 i panicfly@yahoo.com .