MUŠIČARSKA RADIONICA  NIŠ- DECEMBAR  2006.
   
  
 
   Istorija mušičarenja
   
   
Tekstovi

   Reke

   Mušičarska
 
   O nama
 
   Linkovi
 
   Home
 

 

 

                            Mušičarska radionica Pirot 2003       Mušičarska radionica Beograd 2006  

                 Mala škola ribolova - maj 2006.        Mušičarska radionica Beograd 2007.  

                 Mušičarska radionica Niš - decembar 2006.

 

          Krajem decembra 2006. godine u organizaciji USR Nišava iz Niša i njegove Mušičarske sekcije, održana je Peta izložba veštačkih mušica i takmičenje u njihovom vezivanju. U interesantnom ambijentu potkrovlja restorana BB na Obilićevom vencu okupilo se četrdesetak poklonika mušičarenja iz Niša, Beograda, Pančeva, Čačka, Zaječara, Pirota, Vranja, Leskovca ..... Iako je u odnosu na ranije izložbe broj aktivnih učesnika bio daleko manji to je skup ipak bio stecište čisto mušičarske populacije željne druženja, nadmetanja i novih informacija. U nameri da program izlaganja mušičarskih rukotvorina obogati i dodatnim edukativnim sadržajem, organizator je u tom cilju pozvao Mušičarsku radionicu Grubić-Panić. Ljubazan poziv je prihvaćen sa zadovoljstvom uz obostrano interesovanje. Organizatora, u smislu upoznavanja sa aktivnostima Gorana Grubića i Aleksandra Panića koje nisu u vezi sa izdavaštvom i objavljivanjem članaka u ribolovačkoj štampi ... a realizatore, kakav će utisak radionica ostaviti na ozbiljnu mušičarsku publiku.
             Nakon uvodnih i pozdravnih reči, radionica se priključila programu izložbe projektujući putem video bima originalne snimke insekata, reka i imitacija. Slajd šou je potrajao sve do kraja ocenjivanja imitacija priloženih u takmičarskom delu izložbe i uz kratku najavu organizatora prešao u rad same radionice. Kao i one pre nje, radionica Niš 2006. je imala svoju temu a ona je ovog puta bila predstavljanje i imitiranje faza u životu tularaša. Praksa naizmeničnog vezivanja i izlaganja se nastavila a mušičarska publika je vrlo pažljivo pratila ceo tok prezentacije uz konstruktivna pitanja vezana pretežno za postupke imitiranja.

                                            Kombinacija klasičnih impresioničkih veštačkih mušica uz par modernijih modela bili su dobar izbor i interesantna tema za brz prolazak i kroz istorijat vezivanja imitacija tularaša i kroz poznate entomološke detalje. Kraj radionice posvećen je istorijatu mušičarenja kroz prezentaciju flyandtrout sajta. Storije o Astreusu, Poganovskom mušičaru i Svetom Zenoneu bile su zanimljiv kraj radionice i pravi način da prisutne zainteresuje i uputi na adresu gde mogu dobiti mnogo entomoloških, vezačkih   i  geografskih  informacija. Ocena ove radionice je veoma pozitivna kako po pokazanom interesovanju prisutnih tako i po utiscima koje su autori poneli sa glavnog dogadjanja.
           Kao što i priliči skupu ljudi koje povezuju ljubav prema prirodi i jedinstvena pasija, nakon radionice i izložbe druženje se nastavilo uz uobičajena tekuća pitanja, šalu  i dogovore o ribolovu u nastupajućoj sezoni.

          Sa strana ovog sajta posvećenih mušičarskim radionicama autori pozivaju sve zainteresovane pojedince i ribolovačka udruženja da u svojim sredinama organizuju slične manifestacije. Osoba za kontakt je Aleksandar Panić a brojevi telefona i e-mail adresa koji su vam u tu svrhu na raspolaganju su (99 381) 10 342392 ;  (99 381) 63 7211009 i panicfly@yahoo.com .