I M I T A C I J E      J E D N O D N E V K I
   
   Istorija mušičarenja
   
   
Tekstovi

   Reke

   Mušičarska entomologija

   Znakovi na vodi

   Imitacije

   Mušičarske radionice

   Prodaja
 
   O nama
 
   Linkovi
 
   Home
 

 

IMITACIJE: Jednodnevki  Tularaša   Kamenjarki   Riba  Kopnenih insekata   Ostalih organizama

                        Imitacije Gorana Grubića                  Imitacije Aleksandra Panića

 

   I nakon 300 miliona godina postojanja,  jednodnevke zadivljuju svojom jednostavnošću i upornošću. Njihova borba protiv predatora ogleda se u najrazličitijim strategijama razvoja i rojenja a masovnost kojom nastavljaju postojanje svoje velike porodice uvek nanovo budi poštovanje ribolovaca i interesovanje riba. Izbor imitacijama koje i sami koristimo u lovu pokazaće vam još i naš pristup imitiranju i vezivanju. On bi se nakon nekoliko decenija zajedničkih iskustava mogao opisati rečima : jednostavno, univerzalno, čvrsto.

 

 
     Jedna od najpoznatijih imitacija nimfi jednodnevki i najuniverzalnija nimfa ikada vezana je Zlatom porebreno Zečje uvo (Gold Ribbed Hare's Ear - tradicionalna imitacija). U zavisnosti od veličine   ova nimfa može imitirati sve poznate vrste jednodnevki. 
Udica : model za nimfe 1x dužeg vrata # 18-8, otežana
Rep : facijalna dlaka zeca
Telo i grudi : zečja dlaka porebrena zlatnom žicom
Pokriv grudi : isečak repnog pera ćurana

     Nimfa Fazanov rep (Pheasant Tail - Frank Sawyer) pored univerzalnosti pri lovu na dnu donosi i jedan novi momenat. Struktura materijala od koga je izrađena zadržavajući na sebi sitne mehuriće vazduha predstavlja prvi slučajan i uspešan pokušaj da se dočara transparentnost zrele nimfe neposredno pre uzdizanja sa dna  i radjanja na vodenoj površini.
Udica : otežan model za nimfe 1x dužeg vrata # 18-12
Telo, rep, grudi i grudni pokriv : isperci fazanovog repnog pera porebreni srebrnom, zlatnom ili bakarnom žicom

                  Nimfa Martovka (March Brown Nymph) sadrži u sebi najbolje osobine prethodnih dveju nimfi. Transparentnost i kontrast obojenosti toraksa i abdomena. Odličan je izbor za lov u trenutcima kada se roje jednodnevke sa narandžasto crvenim stomačnim delom tela.
Udica : model za nimfe 1x dužeg vrata # 14 - 10
Rep i noge : isperci jarebičjeg pera
Telo : mešavina narandžaste i prirodne dlake zeca
Grudi : dlaka zeca
Pokriv grudi : isperci fazanovog repnog pera
       

        
        Vokerova majska nimfa (Walker Mayfly Nymph - Richard Walker) osmišljena je isključivo kao imitacija velikih nimfi jednodnevki iz porodice Ephemera. Svojom bojom i polurealističnim detaljima odličan je izbor u trenutcima kada se na vodi dese masovna rojenja ovih insekata. Udica : model za nimfe  2x dužeg vrata # 12 - 10
Rep, noge i pokriv grudi : isperci fazanovog repnog pera
Telo : mešavina krem dlake i antrona

            Nimfa Ptičje gnezdo (Bird's Nest - Calvert Bird) izvanredna je imitacija jednodnevki koje su počele svoje rojenje. Njome se lovi podjednako dobro i u dubini kao i ispod površine vode. U zavisnosti od boje i veličine može imitirati bilo koju jednodnevku bez bojazni da će njeni elementi biti ugroženi napadima riba. Ovo je jedna od najuniverzalnijih imitacija ikada uradjenih i kao takva može imitirati i mnoge od ostalih vodenih insekata pa čak i mladj određenih vrsta riba.
Udica : model za plivajuće mušice  # 16 - 6.
Rep i noge : grudno pero divjeg plovana
Telo : dlaka sa dodatkom antrona u odgovarajućoj boji

        Martovka (March Brown Wet - tradicionalna imitacija) je jedna od najstarijih veštačkih mušica namenjenih lovu pod površinom za vreme rojenja i leta nekoliko najznačajnijih predstavnika jednodnevki. Njihov zajednički imenitelj su tela smeđe crvenkastih nijansi i mramorno prošarana krila. Ova imitacija se slobodno može nazvati institucijom mušičarenja i neizostavna je na početku i pred sam kraj sezone.
Udica : model za vlažne mušice # 12 - 8
Rep i noge : jarebičje leđno pero
Telo : mešavina dlake zeca i crvene dlake foke
Krila : par isečaka krilnih pera fazana     

         Mekonoga Martovka (March Brown Spider - Roger Wooley) je predstavnik jedne posebne grupe imitacija nazvanih mekonogim prema materijalu za vezivanje njihovih nogu. Mnogi smatraju da se mekonogim imitacijama može imitirati najveći broj vrsta insekata koji predstavljaju pastrmkinu hranu. Praksa potvrđuje da su blizu istine jer je lovnost ovih imitacija zaista vanredna u najrazličitijim situacijama.
Udica : model za vlažne mušice  #  14 - 8
Rep i noge : jarebičje leđno pero
Telo : narandžasta i prirodna dlaka zeca porebrena svetlim koncem ili srebrnom žicom

       Red Fox Squrrel je imitacija čuvenog američkog mušičara Dejva Vitloka (Dave Whitlock)   novijeg datuma koju nismo mogli izostaviti zbog odličnih ličnih iskustava koja smo sa njom imali. Očigledno je da se svojim izgledom i načinom vezivanja oslanja na najbolje tekovine mnogo starijih mekonogih mušica. U zavisnosti od dužine udice može poslužiti i kao imitacija kamenjarki ili čak vilinih konjica.
Udica : model za nimfe 2x dužeg vrata # 14 - 8
Rep : facijalna dlaka zeca
Telo : crvena dlaka veverice porebrena zlatnom žicom
Grudi : prirodna dlaka zeca
Noge : veće pero jarebice ili šljuke sa korena krila

         Mekonogo Zečje uvo  (Soft Hackle Hare's Ear - tradicionalna imitacija) je još jedna od veoma dobrih imitacija za lov kod aktivnosti riba blizu površine. Svojim izgledom može zameniti mnoge jednodnevke kao i tularaše pa je zbog toga omiljena medju ribolovcima kao imitacija širokog spektra veoma pogodna za početak lova u situacijama kada se pouzdano ne može utvrditi čime se ribe hrane.  Udica : model za vlažne imitacije  # 14 - 10
Noge i rep : jarebičje ledno pero
Telo : prirodna zečja dlaka porebrena srebrnom žicom
Krila : isečci fazanovih krilnih pera

     Vlažni Fazanov rep (Pheasant Tail Wet - tradicionalna imitacija) je imitacija jednodnevki koja se svojim detaljima za korak približava realističnijim imitacijama ali još uvek ima veliku dozu univerzalnosti i veoma je upotrebljiva kod rojenja svih jednodnevki smeđih tonova tela. Jedna je od najstarijih vlažnih imitacija ali još uvek veoma upotrebljiva u mnogim situacijama a posebno kada se ribe hrane jednodnevkama koje u rojenje sa dna kreću razvijenih krila.
Udica : model za vlažne imitacije  # 14 - 8
Rep i telo : fazanovi isperci porebreni žicom
Noge : smedja kokoška ili mekše pero petla
Krila : paralelni isperci pera iz krila divljeg plovana


         Plivajuća Martovka (March Brown Dry - Taff Price) je imitacija namenjena isključivo za lov na površini. Koristi se u situacijama kada se riba hrani zrelim jedinkama jednodnevki. U zavisnosti od veličine imitacije može se koristiti u svim situacijama kada su riblja hrana srednje i velike imitacije jednodnevki sivih i smedjih nijansi.
Udica : model 2x dužeg vrata # 14 - 10
Rep i noge : mešavina grizli i smeđeg petlovog pera
Telo : zečja dlaka
Krila : paralelni isečci fazanovih krilnih pera

              
          Plivajući Fazanov rep
(Pheasant Tail Dry - G.E.M Skues) je namenjen lovu na površini kada su aktuelne male i srednje jednodnevke smedjih i srvenkastih nijansi tela. Posebno efikasne pokazale su se u vreme rojenja rodova Baetis i Seratella.
Udica : model sa 1x ili 2x dužim vratom  #  18 - 10
Rep i noge : smedje petlovo pero
Telo : isperci fazanovog repnog pera porebreno žicom
Krila : isečci paralelnih pera iz krila divljeg plovana

          Adams ( Leonard Halladey) je plivajuća imitacija koja na površini predstavlja ono što su Zečje uvo i Martovka ispod nje. Ne postoji jednodnevka za vreme čijeg rojenja ova jednostavna imitacija neće dati rezultate. Čak i za vreme rojenja najvećih jednodnevki svetlo obojenih tela, vezana na većim udicama,  ova imitacija će biti uspešna. Takođe, Adams će dati odlične rezultate i za vreme rojenja najmanjih dvokrilaca ukoliko je vezan na udici adekvatne veličine.
Udica : model  1x dužeg vrata # 18 - 8
Rep i noge : mešavina grizli i smeđeg pera petla
Telo : dlaka bizamskog pacova
Krila : dva vrha glizli pera kokoške

 
       
      Plivajuće Zečje uvo (Hare's Ear Dry -Frederic Halford) je odlična kombinacija tela neutralne boje vezanog od dlake zeca i sivih nogu. Odlična je za vreme rojenja malih i srednjih jednodnevki maslinastih i sivih tonova. Udica : model 1x dužeg vrata veličina 18 - 14
Rep : isperci pera sivog (blue dun) petla
Telo : zečja dlaka porebrena zlatnom žicom

   
          Sve imitacije nalaze se u prodajnom programu mušičarske radionice PANICFLY